Reistips Portugal

Land Portugal
Hoofdstad Lissabon
Oppervlakte 91.905 km2 incl. Mad
Inwoners Ca. 11 miljoen
Godsdienst 94% Rooms Katholieken
Reisdocumenten Voor Portugal dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige toeristenkaart die bij vertrek uit Portugal nog minimaal 3 maanden geldig zijn. Meer informatie over verblijfs- en werkvergunningen e.d. kunt u verkrijgen bij:
Portugese Ambassade Bazarstraat 21 2518 AG Den Haag Telefoon 0703615589

Tijd

De tijd op het vasteland, op Madeira en op Porto Santo is 1 uur vroeger dan in Nederland, op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland. De tijd van dit moment in Lissabon kunt u zien op website: timeanddate.com. De tijd van dit moment op Madeira kunt u zien op website: timeanddate.com

Gezondheid

Voor Portugal zijn geen inentingen verplicht al adviseren sommige artsen een vaccinatie tegen cholera en tyfus. Neemt u voor de zekerheid contact op met uw huisarts of met de GGD. Zorgt u er wel voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende creme of tonic en medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee).
De gezondheiszorg in Portugal is over het algemeen van goede kwaliteit. In de grotere plaatsen is een ziekenhuis met eerste hulp-afdeling, daarbuiten zijn op veel plaatsen artsenpraktijkcentra met lange openingstijden. Apotheken (Farmacia, wit kruis op groene achtergrond) vindt u overal en er wordt verwezen naar de dichtsbijzijnde apotheek met avond- en/of nacht- en/of weekenddienst. Veel artsen spreken Engels en in Lissabon is een Engels ziekenhuis. Op Madeira zijn eveneens artsenpraktijkcentra, in Funchal is het regionale ziekenhuis.

Klimaat

Portugal heeft verschillende klimaatzones:
Mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters: Algarve
Zeeklimaat met aangename zomers en zachte winters: Atlantische kust
Continentaal klimaat met warme zomers en koude winters: Noord-Portugal
Combinatie van Mediterraan en subtropisch klimaat met het hele jaar milde temperaturen: Madeira
Informatie over het weer in Portugal: klik hier!

Geld

De nationale munt van Portugal is de EURO. Geld en travellers-cheques kunt u het beste bij de banken wisselen. Pinnen kunt u bij bijna alle banken als uw pinpas voorzien is van het Cirrus-logo. Met de pin-pas kunt ook op veel plaatsen betalen. Betalen met creditcards kunt u op steeds meer plaatsen, enkele kleine restaurants en winkels verlangen alleen contant geld.

Banken zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 15.00 uur. Postkantoren (Correio) zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 12.30 uur en 14.30 uur tot 18.00 uur. In sommige plaatsen is het postkantoor ook op zaterdag geopend. Informeer voor de zekerheid als u ter plaatse bent.

In de dienstverlening (hotels, restaurants, taxi's, gidsen etc.) verwacht men een fooi indien u goed bediend bent. In restaurants wordt over het algemeen 10% fooi gegeven, uiteraard afhankelijk van de verleende service.

Eten & Drinken

Het water dat in Portugal uit de kraan komt kunt u beter niet drinken. In alle supermarkten en hotels zijn flessen mineraalwater te koop.

De Portugezen lunchen meestal tussen 12.00 uur en 14.00 uur, het diner wordt tussen 19.30 uur en 23.00 uur gebruikt. In de toeristische streken wordt in veel restaurants een touristen-menu geserveerd (ementa turistica). De bediening is over het algemeen niet zo snel, vandaar dat men direct begint met u brood en/of kleine hapjes voor te zetten. De tafelwijn of huiswijn (vino da casa) is over het algemeen van goede kwaliteit. Na het eten gebruikt u natuurlijk wel een lekker glas Port of Madeira, de twee werelberoemde wijnen. Probeert u eens witte port, ijskoud drinken! Ook nu kan het gebeuren dat u lang op de rekening moet wachten, vraag er daarom tijdig naar.

De prijzen van uit eten zijn lager dan in Nederland.

Foto & Film

U mag in Portugal bijna overal fotograferen, uiteraard niet bij militaire installaties e.d. 

Taal

De officiele taal is het Portugees, dat o.a. ook gesproken wordt in de voormalige kolonies Mozambique, Angola en Brazilie. Meer dan 125 miljoen mensen spreken deze Romaanse taal. In de toeristenstreken kunt u zich met Engels goed redden.

Vervoer

Bus
Er is een nationaal netwerk dat uitgevoerd wordt door de "Rodoviaria Nacional". Daarnaast zijn er een aantal particuliere busmaatschappijen die wat luxer (en duurder) vervoer aanbieden tussen de grotere plaatsen. Op Madeira is een betrouwbare busdienst. Bushaltes worden aangegeven met het bordje "Paragem" of "RN".
 

Trein
De Portugese Staats-spoorwegmaatschappij is de "Caminhos de Ferro Portuguese". Er is een redelijk goed en betrouwbaar binnenlands net, tevens is er een dagelijkse internationale connectie met Parijs, Madrid, en Badajoz (Spanje). Express-treinen rijden er tussen Lissabon en Porto, regionale treinen rijden door het hele land. De meeste treinen hebben coupe's met 2 klasses, 1e en 2e klasse. De korte verbindingen hebben meestal slechts een klasse. Op Madeira rijden geen treinen. De stations liggen meestal buiten het centrum en worden aangegeven met "CF Caminho de Ferro".

Tram/Metro
In Lissabon kunt u voordelig gebruik maken van electrische trams en de Metro.

Taxi's
Taxi's zijn voordelig. Is er geen meter, spreek dan de prijs vantevoren goed af. Overigens moeten alle taxichauffeurs een gedrukte prijslijst bij zich hebben!

Autohuur

Zowel op het vasteland als op Madeira is een auto huren een uitstekende manier om het land/de streek te verkennen. Het maken van auto-rondreizen is heel populair en betaalbaar! Meestal bent u veel voordeliger uit als u vantevoren in Nederland alles geregeld heeft (hotels + autohuur). Er wordt rechts gereden en rechts heeft voorrang tenzij anders aangegeven. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. De maximum snelheid in de bebouwde kom is 50 km./uur, op A-wegen 90 km./uur en op autowegen 120 km./uur. Aan de autowegen zijn de meeste tankstations 24 uur per dag open. Houdt u er wel rekening mee dat op verschillende autowegen tankstations ontbreken, u moet daarvoor enkele kilometers van de autoweg af. Let goed op snelheidsbeperkingen bij wegwerkzaamheden e.d.!

Feestdagen

Houdt u rekening met onderstaande feestdagen: 1 januari: Ano Novo, Nieuwjaarsdag 25 april: Dia de Portugal, Vrijheidsdag. De Anjerrevolutie van 1974 wordt herdacht. variabel: Goede Vrijdag 1 mei: Dia de Trabalho, Dag van de Arbeid 10 juni: Dia de Camoes, dag van de dichter Camoes 15 augustus: Assuncao, Maria Hemelvaartsdag 5 oktober: Dia de Republica, Dag van de Republiek (1910) 1 november: Todos-os-Santos, Allerheiligen 1 december: Restauracao, Onafhankelijksheidsdag (1640) 8 december: Maculada Conceicao, Maria Onbevlekte Ontvangenis 25/26 december: Natal, Eerste/Tweede Kerstdag Er is misschien wel geen land ter wereld waar plaatselijk zoveel feesten, markten e.d. worden gehouden als in Portugal. Er is altijd wel ergens een processie en/of volksfeest, ieder dorp heeft zijn eigen "Festa" om de verjaardag van een lokale heilige te eren. Er zijn ook veel "Feiras", jaarmarkten en oogst/bloemenfeesten. Na een bepaalde oogst viert een dorp vaak groot feest, tot diep in de nacht. Informeer ter plaatse wat er waar te doen is en geniet van de plaatselijke cultuur en gebruiken!

Diversen

Het voltage in Portugal is 220 Volt. Er worden 2-pins stekers gebruikt.
Portugal is een ideaal land voor het uitoefenen van de meest uiteenlopende sporten. Er zijn fietstouren, prachtige golfbanen (waarschijnlijk de mooiste van Europa), watersportmogelijkheden incl. diepzeeduiken, wandelroutes, maneges en volop tennisbanen en zwembaden.

De normale openingstijden van de winkels, supermarkten e.d. zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 19.00 uur, op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur. In de toeristische centra zijn de openingstijden vaak wat langer. De grote shopping-centra zijn zelfs tot 23.00 uur geopend, 7 dagen per week met uitzondering van de Nationale Feestdagen.

Het plaatselijke handwerk is altijd leuk om als souvenir mee te nemen: aardewerk, borduurwerk, leer, poppen, vloer- en wandkleden, schelpen, filligraan, koper, brons en kurk. Portugal is de grootste producent van kurk ter wereld! Op Madeira kunt u prachtig en voordelig borduurwerk kopen.

 

Luxe-camperen

Willekeurige blogs