Reistips Spanje

Land Spanje
Hoofdstad Madrid
Oppervlakte 504.782 km²
Inwoners Ca. 40 miljoen
Godsdienst Rooms Katholiek 99%
Reisdocumenten Geldig paspoort of toeristenkaart. Bij een verblijf van meer dan 3 maanden is een visum nodig.

Tijd

GMT +1, dus zelfde tijd dan in Nederland. De uitzonderingen zijn de Canarische Eilanden, hier geldt GMT.

Gezondheid

In Spanje heeft men een uitstekende medische zorg, overal zijn moderne ziekenhuizen. Apotheken zijn over het hele land gevestigd en op zondag is er een wissseldienst. Uw hotel of vakantiecomplex heeft de gegevens over de zondagdiensten. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende creme of tonic en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee!). Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

Klimaat

Spanje heeft verschillende klimaten. Over het algemeen heerst er een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn warm, in de winter is er aan de kuststreken een zacht klimaat. Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker, hoe beter. In de binnenlanden kan het 's winters goed koud zijn.

Geld

Vanaf 1 januari 2002 is de Euro het wettig betaalmiddel.

Eten & Drinken

Van de echte Spaanse keuken kunt u het best genieten in een van de vele kwaliteitsrestaurants die u overal tegenkomt. Beroemde gerechten als paella, gazpacho, fabada, butifarra, tortilla en crema catalana worden daar meestal nog op de ouderwetse manier bereid. In Spanje geniet men nog echt van de maaltijden en neemt er dan ook volop de tijd voor.

Taal

In Spanje worden 4 officieel erkende talen gesproken: Spaans (Castiliaans), Catalaans, Baskisch (Euskera) en Galicisch. Maak niet de fout om de 3 regionale talen dialect te noemen!

Vervoer

Spanje heeft een uitgebreid net van vlieg-, bus- en treinverbindingen.

Telefoneren en mobiel internet

Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Voor Nederland draait u: 0031 vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer (achter elkaar doordraaien). Informeert u wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Mobiel internet 

Feestdagen

Spanje is het land van folklore en festivals. Door het hele land zijn er regionaal en lokaal een groot aantal feestdagen.Veel stadjes en dorpen hebben hun eigen jaarlijkse feest. Bent u tijdens zo'n lokaal feest in Spanje, breng er dan een bezoek aan en u zult veel begrijpen van de cultuur en gebruiken. Beslist de moeite waard. Onderstaand ziet u een overzicht van de Nationale feestdagen: januari 1: Nieuwjaarsdag januari 6: Epiphany maart 19: San José* mei 1: Dag van de arbeid juli 25: Santiago Apostol augustus 15: Assumption oktober 12: Nationale dag november 1: Allerheiligen december 6: Grondwet Dag december 8: december 25: Kerstdag

Diversen

Shopping: zowel 'fijnproevers' als koopjesjagers kunnen in Spanje aan hun trekken komen. Lederwaren, kleding, schoenen e.d. zijn meestal van de laatste mode en verkrijgbaar in een van de vele elegenate boetieks. Traditioneel aardewerk en keramiek, zilver, goud en juwelen zijn de moeite waard om hier te kopen. Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar u zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. In Madrid op de "El Rastro" en in Barcelona op d3e "Els Encants". Het voltage is op de meeste plaatsen 220 Volt, incidenteel wordt er nog gebruik gemaakt van 110 Volt. Nederlandse kranten en tijdschriften zijn de dag van uitgifte of 1 dag later in de meeste toeristengebieden verkrijgbaar. Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die u overal aan zult treffen.

Luxe-camperen

Willekeurige blogs