Reistips Tsjechie

Land Tsjechie
Hoofdstad Praag, ca. 1,2 miljoen inwoners
Oppervlakte Ca. 79.000 km2
Inwoners Ruim 10 miljoen
Godsdienst RK 40%, protestant 4,6%
Reisdocumenten Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort voldoende. Voor meer informatie kun je de websites ophalen van:
Tsjechische Ambassade in Nederland
Nederlandse Ambassade in Tsjechie

Tijd

De tijd in Tsjechie is hetzelfde dan in Nederland en Belgie.

Gezondheid

Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar. Daarnaast adviseren wij u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25-50 °C kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Klimaat

In Tsjechië heerst een landklimaat, er is een groot temperatuurverschil tussen de winter en de zomer.

Geld

De Tsjechische en Slowaakse munteenheid is de Kroon, onderverdeeld in honderd Heller. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Heller en van 1, 2 en 5 Kronen, bankbiljetten zijn er van van 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 Kronen. De EURO wordt op veel plaatsen geaccepteerd als betaalmiddel, 1 EURO is ca. 29 Kronen (maart 2003). De meest gangbare creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd: Americain Express, Eurocard/Mastercard, Diners en VISA.

Eten & Drinken

In de Tsjechische keuken maakt men gebruik van veel en vet vlees, deegwaren en aardappels. Groente wordt aanzienlijk minder geconsumeerd, dit betekent dat bij de maaltijden weinig tot geen groenten geserveerd worden. Typische Tsjechische gerechten zijn de knedlíky en nudeln. Dit zijn plakken en schijven van meel- en deegworsten die in water zijn gekookt. Ze worden zowel zoet (met diverse soorten compote) als hartig (met vlees, vis of goelasj) geserveerd. De Boheemse keuken is sterk door de Oostenrijks/Hongaarse beïnvloed. Ter afwisseling wordt soms vis gegeten, vooral forel en karper.Het bier (pivo) is in Tsjechië de nationale drank. Gemiddeld drinkt iedere Tsjech zo'n 150 liter bier per jaar. Een bekende biersoort is Pilsner Urquell. Andere populaire dranken in Tsjechië zijn koffie, thee en chocolademelk. Bekend is ook Becherovka, een kruidenlikeur.

Taal

De officiele taal is het Tsjechisch. In de toeristische gebieden spreken veel mensen Duits, Russisch en Engels.

Telefoneren

Tsjechie heeft een goed werkend telefoonnet. Om vanuit Tsjechië naar Nederland te bellen draait u eerst 0031, vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. In Praag en andere grote steden zijn er telefooncellen met kaarttelefoons. De telefoonkaarten hiervoor zijn bij wisselkantoren en tabakzaken te koop.

Feestdagen

January 1: Establishment Day, commemorating the creation of the Czech Republic in 1993
Easter Monday
May 1: Labour Day
May 8: Liberation Day, celebrating the end of World War II
July 5: Constantin and Methodius Day (Cyril a Metodìj), celebrating the first Christian missionaries to the Czech Republic
July 6: Jan Hus Day, celebrating the religious reformer who was burned at the stake in 1415
September 28: St. Wenceslas Day, celebrating the patron of the Czech State
October 28: Czechoslovak Statehood Day, establishment of democratic Czechoslovakia in 1918
November 17: Freedom and Democracy Day, commemorating the anti-Nazi student demonstrations of 1939 and the anti-Communist demonstrations of 1989
December 24: Christmas Eve
December 25: Christmas Day
December 26: St. Stephen Day

Diversen

In de meeste plaatsen bedraagt de netspanning 220 Volt. Veel hotels beschikken over stopcontacten met randaarde, zodat de in Nederland gebruikte stekkers er niet in passen. Vaak kan het hotel u dan aan een verloopstekker helpen.

Luxe-camperen

Willekeurige blogs